Ετικέτες

80's (1) αγανακτισμένοι (1) ανθρακωρύχοι (1) απεργία (1) απολιτικ (1) Αρκετά Καλός (1) Βαρουφάκης (1) Βενιζέλος (1) γάμος (1) γλυκά (1) γλώσσα (1) διήγημα (1) εκλογές 2015 (2) εξουσία (1) επαίτες (1) επιβάτες (1) επιστολή (1) Ζωή Κωνσταντοπούλου (1) ηλεκτρικός (3) θαυμάζω (1) θηλυκότητα (1) καθρέφτης (1) Καλλιθέα (1) κιλά (1) ΚΚΕ (1) κράζω (1) κρίση (1) κυβέρνηση (2) Κύριος (1) Λάλας (1) μάγος (1) μαντήλα (1) Μεγάλη Βρετανία (1) Μέρκελ (1) μέσα κοινωνικής δικτύωσης (1) Μοναστηράκι (2) Μουσουλμανισμός (1) μπούργκα (1) ναρκωτικά (1) ΝΔ (1) Παπαδιαμάντης (1) παραμύθι (2) ΠΑΣΟΚ (1) Πλατεία Δαβάκη (1) πολιτικά ορθό (1) πολιτική ορθότητα (1) ΠΟΤΑΜΙ (1) πρίζα (1) πρωθυπουργός (1) Ρωξάνη (1) Σαμαράς (2) σπολλάτη. παιδιά (1) Σταχτομπούτα (1) ΣΧΕΣΕΙΣ (1) σχέσεις (1) ταινία (1) Ταύρος (2) Τέλειος (1) Τζήμερος (1) τραπέζι (1) Τριανταφυλλίδης (1) Τσίπρας (2) τυρκουάζ (1) υλική στέρηση (1) φεμινισμός (1) φτώχεια (1) Χατζηνικολάου (1) χορευτής (1) Χριστούγεννα (1) χωριό του Άι Βασίλη (1) ψήφος (1) AIDS (1) Barbie (1) Da Capo (1) facebook (1) gay (1) jumbo (1) LGSM (1) lifestyle (1) Matthew Warchus (1) pride (1) social media (1) tweet (1) twitter (1)

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ - Τραπέζια, γλυκά κι ένα καλικαντζαράκι!



ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΚΙΛΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 



Σωστά διαβάσατε, ο τίτλος του άρθρου είναι "πώς θα πάρετε τα κιλά των Χριστουγέννων". Δεν είναι λάθος της συντάκτριας, κάθε άλλο. Σκέφτηκα πως κάθε χρόνο, εδώ και χρόνια, όλα τα περιοδικά, γυναικεία, ποικίλης ύλης, τηλεοπτικά, όλα μα όλα έχουν πάντα ένα αφιέρωμα για το πώς θα χάσουμε τα κιλά των Χριστουγέννων. Ε, μετά από τόση αρθρογραφία πάνω στο επίμαχο θέμα, τι διάολο, τίποτα δεν έχουμε μάθει; Και τέλος, για να σας πω την αλήθεια, έχω βαρεθεί να διαβάζω τον ίδιο και τον ίδιο τίτλο. (Μεταξύ μας, τα άρθρα τα βαριέμαι ακόμα περισσότερο). 


ΤΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΤΡΙΓΩΝΟ
 Φανταστείτε ότι την περίοδο των γιορτών σας πλαισιώνει ένα αμαρτωλό τρίγωνο ΑΒΓ, όπου πλευρά ΑΒ =τραπέζια στα οποία θα παρευρεθείτε, πλευρά ΑΓ=γλυκά, γενικώς, και πλευρά ΒΓ= το καλικαντζαράκι μέσα σας.

Από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και του Αγιανιού -μεγάλη η χάρη του- που ανοίγουν τα σχολεία και ράβονται τα στόματα, ολόκληρη η ύπαρξή σας διατελεί μέσα στο αμαρτωλό τρίγωνο, το οποίο κουβαλάτε παντού μαζί σας, όπως ο παράλυτος τον κράββατον του στο γνωστό θαύμα.



ΟΙ ΠΛΕΥΡΕΣ

ΠΛΕΥΡΑ ΑΒ: ΤΡΑΠΕΖΙΑ

Τα Χριστούγεννα -σε αντίθεση με το Πάσχα, όπου οι διατροφικές ατασθαλίες διαρκούν 3 ημέρες το μέγιστο (Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα)- είναι μία εορταστική περίοδος ατόφιων 15 ημερών. Με ορόσημα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, στήνονται διάφορα εορταστικά τραπέζια: παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και ανήμερα. Μετρήσατε; Έχω μετρήσει εγώ για εσάς, 4. Δεν είναι 4; Αλήθεια; Παραμονή Χριστουγέννων στη μαμά, ανήμερα Χριστούγεννα στη "μητέρα", κοινώς πεθερά, παραμονή Πρωτοχρονιάς ας πούμε στο σπίτι σας και ανήμερα στον αγαπημένο θείο που έχει και την ονομαστική του γιορτή.
Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν περιπτώσεις που ανήμερα τα Χριστούγεννα μπορεί να είστε καλεσμένοι σε δύο τραπέζια, ένα το μεσημέρι κι ένα το βράδυ. Εγκεφαλικό; Περιμένετε, έχει και παρακάτω. 

Εκτός από τα άνωθεν καθιερωμένα τραπέζια, θυμηθείτε ότι αυτό το δεκαπενθήμερο Ευγενία, Μανώλης, Στέφανος, Φώτης, Φάνης, Γιάννης και τα θηλυκά τους, ζωή να έχουν όλοι, έχουν την τιμητική τους. Εδώ πολύ συχνά συναντάμε τα τραπέζια με άλλοθι: "έλα μωρέ, δε θα κάνω τίποτα σπουδαίο, ένα μεζέ, έτσι για το καλό." 

Αξίωμα : οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ωρολογιακές θερμιδοβόμβες. Γιατί αλήθεια, δεν έχω πάει ποτέ σε εορταστικό τραπέζι και να μου σερβίρουν λαχανικά στον ατμό και 150 γραμμάρια γαλοπούλα βραστή. (Και ούτε και θα μου άρεσε). Ξέρετε για ποια τραπέζια μιλάω: αυτά τα μαμαδίστικα, που εκτός από γαλοπούλα (αν τη συνηθίζετε) οι οικοδέσποινες έχουν μαγειρέψει χοιρινό με σέλινα, κοκκινιστό με ρύζι, απαραίτητα ένα σουφλέ, τυρόπιτα (αν και η αείμνηστη Μαλβίνα έλεγε ότι η ταπεινή τυρόπιτα δεν έχει θέση σε ένα γιορτινό τραπέζι), πατατοσαλάτες, ενώ η συμπεθέρα/κουμπάρα/συνυφάδα/ κουνιάδα - οι ρόλοι διαφέρουν κατά περίσταση- είπε να κάνει κι αυτή ένα πιάτο, τη σπεσιαλιτέ της, ένα γκιούλμπασι ας πούμε. 

Αυτός ο πανζουρλισμός εδεσμάτων συνοδεύεται και από ποικίλα attitudes: κατ' αρχάς, το απολύτως απενοχοποιητικό και συνάμα τόσο βολικό, "έλα μωρέ, Χριστούγεννα είναι".  Ακολουθεί το passive-aggressive: "εγώ για ποιον τα μαγείρεψα όλα αυτά;", περνάμε στο "εσείς είστε νέοι άνθρωποι, δεν έχετε ανάγκη, θα τα κάψετε" για να καταλήξουμε -και πάλι- στο "έλα μωρέ, Χριστούγεννα είναι".   

ΠΛΕΥΡΑ ΑΓ: ΓΛΥΚΑ 


Άμεσα συνδεδεμένα με τα τραπέζια -και όχι μόνο-, τα γλυκά είναι η πλευρά του τριγώνου που σας δίνει ένα υπέροχο άλλοθι: "φαγητό δεν έφαγα  πολύ(;!), ε, σε ένα γλυκάκι δεν θα πω όχι". Όπου το γλυκάκι είναι πολλά διαφορετικά γλυκάκια, τιραμισού, μιλφέιγ, τούρτα - τόσοι καλεσμένοι, όλοι κάτι έφεραν, ας δοκιμάσουμε λίγο απ' όλα συν τα πατροπαράδοτα και μη εξαιρετέα -μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες- το ξεφάντωμα του υδατάνθρακα!

Για τα μελομακάρονα που τρώμε κάθε φορά που σηκωνόμαστε από το σαλόνι για να πάμε στην κουζίνα δεν θα πω κουβέντα. Εξ άλλου, και πάλι έχουμε ένα υπέροχο άλλοθι: "μέρες που είναι, να μην έχουμε ένα γλυκό στο σπίτι;". 


ΠΛΕΥΡΑ ΒΓ: ΤΟ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΑΣ 

 
Τα Χριστούγεννα όλοι έχουμε ένα καλικαντζαράκι μέσα μας. Είναι αυτό που μας λέει -εννοείται- "έλα μωρέ, Χριστούγεννα είναι", "τι ψυχή έχει μια δίπλα", "το Σάββατο θα πάω δύο ώρες γυμναστήριο και θα λιώσω". Το ίδιο καλικαντζαράκι μας ψιθυρίζει "πού να τρέχεις τώρα στο γυμναστήριο, κάνει και κρύο, κάτσε εδώ στον ωραίο καναπέ σου. Ε και φάε και ένα κουραμπιεδάκι ακόμα".

ΚΑΙ ΤΩΡΑ, ΤΙ;
Κατ' αρχάς, είναι γιορτές, οι πιο χαρούμενες γιορτές του χρόνου και μια υπέροχη ευκαιρία για να βρεθούμε με οικογένεια και αγαπημένους φίλους γύρω από ένα -ενίοτε και περισσότερα, οπωσδήποτε- γιορτινό τραπέζι. 

Από την άλλη, όταν έχεις συνειδητοποιήσει πλήρως ποια είναι τα στάδια που μαθηματικά θα σε οδηγήσουν σε ανοιχτό πόλεμο με τη ζυγαριά σου, έχεις δύο επιλογές: ή να τα ακολουθήσεις απαρέκκλιτα και μετά τις γιορτές να συμβουλευτείς τα άρθρα που αναφέραμε στην αρχή, ή να διαχειριστείς όλο αυτό το διάστημα με σύνεση -λίγη, πολλή, όση αντέχεις- με έναν στόχο:  ακόμα κι αν αγοράσεις όλα τα περιοδικά που σου υπόσχονται μαγικούς τρόπους για να χάσεις τα κιλά των Χριστουγέννω, στο τέλος δεν θα τα χρειαστείς και θα τα δανείσεις στη γειτόνισσά σου.

Καλές Γιορτές!